En sista gång

En sista gång knapprar fingrarna över tangenterna - det är årets sista dag. Även om det kändes tråkigt att få inställda planer känns det tryggt att sitta hemma, vara med familjen. Kommer troligen köra en nyårskväll med min bästa vän senare i början av året, typ fjärde eller någonting. Men det känns tryggt att vara hemma trots allt. 
 
Hästarna bjöd på en mysig sista tur för året, både Alaska och Latte jobbade på bra så det blir en stor hiss till dem! 
 
Imorgon börjar ett nytt kapitel. För mig känns det bra att avsluta året, speciellt december som varit urusel. Januari, nya tag. Fyller sjutton om 21 dagar. Jag är mer än redo att starta ett nytt kapitel, mer än redo. Jag kan inte säga vad 2016 kommer erbjuda just mig, men jag hoppas att meningen med livet kommer uppenbara sig, och att det denna gången är på riktigt. 
 
 
År 2016 ska jag leva upp till mitt ord för året: Sanning. En ärlig, lycklig Simone, 2016 jag kan knappt vänta. Här slutar mina fingrar knappra. Detta blir mina sista ord för 2015. Hejdå skitåret, och välkommen 2016. Detta behövde jag. 

Årslistan 2015 - Ridsport

Åh myslistan som omfattar hela hästbiten för ett år. Mys!

Vad är ditt bästa hästminne 2014?
Svar: Alltså få saker slår lyckan jag kände när jag och Helge äntligen satte första kvalet till 1*. Men samtidigt har jag suktat efter DM-guldet så länge. Första träningen tillbaka med Alaska efter hans break var också en sån fantastisk känsla. Alla mysiga ritter i somras. Mycket finns, och kommer aldrig kunna välja. 

Ditt sämsta minne?
Svar: Alltså Alaskas och min omkullgång i Tågarp var obehaglig, men det värsta minnet var när jag var 2 timmar hemifrån och får samtalet om att Alaska rymt från hagen och hade smitit och ingen viste vart han var. Mardrömssenariot då han inte hade grimma heller, och är skygg för främmande folk. Också när Helge blev halt inför Udden, visste hur taggade vi båda var inför det. Eller när jag råkade bli sparkad i ansiktet av Helge och fick spendera en timme på att försöka få det ihoptejpat. Ärret är jättefult nu... 

Har du köpt några hästar?
Svar: Japp! Första egna storhästen, Latte står i stallet. 

Sålt några hästar?
Svar: Nej. Dock kommer Alaska säljas i början av nästa år. 

 
 

Hur har du utvecklats som ryttare under 2015?
Svar: Jag tycker själv jag har börjat  bli mer strukturerad i min ridning överlag, jag har en plan med varje pass nu. Jag har börjat göra mycket svårare saker i dressyren och har kommit till mer ridning, och jag har inte blivit passiv en enda gång inne på banorna. I hoppningen har såklart hindrena blivit högre, och svårigheten har höjts på vägar. I terrängen har hindrena framförallt blivit smalare, och jag har fått in en ridteknik som är långt ifrån den gamla ponnyridningen. Jag har lärt mig ta det lugnare nu då jag innan blev väldigt stressad, men det är ingenting som är problematiskt nu. Jag har även börjat slappna av på tävling och blir knappt nervös längre. 

Hur har dina hästar utvecklats?
Svar: Alaska har utvecklats i dressyren till något helt annat. När vi köpte han var dressyren hans svagaste gren, nu ska han säljas som dressyrponny. Hans gångarter har blivit så mycket bättre. I banhoppningen har det snarare gått bakåt för oss pga min längd och jag har därför gett upp både hoppningen och terrängen. 

Helge har jag fått mer fart på, haha. Jag har hittat ridstilen på han i terrängen, och han gör mycket svårare saker nu, för nu kan jag enkelt säga att vi tränar 1*. Han har blivit lovordad av varenda gästtränare och många tror på oss i framtiden. 

Vilken häst har varit bäst under året?
Svar: Det är helt omöjligt att avgöra, men jag skulle säga Helge. 

Vilken häst har du stått närmast?

Svar: Har fått ett sånt nära band med Alaska. Vi har haft så roligt och släppt kraven en del. Alaska är ju den ponnyn som hjälpt mig varje gång något gått dåligt, han är min ögonsten. 

 
 

Har du träffat folk som har haft fördomar om dig under året?
Svar: Jag tror det. Det är sådant här som jag inte bryr mig om längre. Försöker stänga av runt tävlingar, och fokusera på min prestation, men ibland har det varit svårt om jag vet att folk kollar extra noga på tävlingar. En del har väl haft fördommar om mig som person eller min ridning, men ingen har sagt det rätt ut, även om man får blickar då och då. Det är ju sånt man får leva med, jag vet att det kommer inte minska nästa år men sålänge jag kan fokusera ändå stör det inte mig. Fördommar får man bemöta så gott det går. Tänker ingenting om någon iallafall och sålänge det är så så kan jag vara lugn. 

Har någon häst varit sjuk eller skadad 2015?
Svar: Skadad är att ta i. Helge har vrickat sig och fick vila två veckor. Alaska hade massvis med problem med tänderna, och Helge har opererat bort en blind vargtand. Men det har varit hög frånvaro på mig från tävlingsbanorna i år för att det har lagt sig väldigt dumt, men vi tar nya tag inför nästa år. 

Har du träffat några kända ryttare?
Svar: Inte någon ny som jag aldrig sett innan. Alltså begreppet känd är väldigt brett. 

Har du stött på några problem under 2015?
Svar: Nu på slutet har ju mina knän börjat spöka, och jag har blivit för lång för Alaska vilket resulterat i mycket fel från vår sida. Allting ligger i arkiven, jag har inte dolt en enda grej. 2015 blev ett problem-år vill jag ändå säga. 

Vilken tävling har varit den bästa?
Svar: Dressyr måste vara LA-debuten i Olofström även om dommaren inte tyckte det. Banhoppning tror jag Växjö var the one, och i fälttävlan måste det nästan varit DM, sett över hela tävlingen. 

Har du förändrat något under 2015 i ditt träningsupplägg?
Svar: Jag har börjat träna igen. Nästan så är det. Började massa med PTträning i början av året, sen har jag nu hela hösten börjat träna mer dressyr, och sen tar jag med mig tipsen och jobbar hemma med. Ridtimmarna har definitivt blivit fler iallafall. Löst räknat är jag uppe i över 700 ridtimmar för detta året, medans 2014 var på ca 400. 

Har du förändrats mentalt något under året?
Svar: Jag har slutat bry mig om vad andra tycker, jag gör vad jag gör, och står för det (mer har ni på frågan om fördommar). Mina nerver har börjat bete sig ordentligt igen och jag fokuserar mer på ridningen nu. 

 
 

Vilka tre saker är de bästa sakerna du lärt dig under året i träningssammanhang?
Svar: 1. Kan verka simpelt, men HUR man sitter bra i dressyren. 2. Hur jag ska ha händerna när jag rider an mot ett hinder. 3. Att analysera det som hänt när det går dåligt respektive vad som går bra. 

Vilka saker har du lärt dig under hästsportssammanhang?
Svar: Att det finns så mycket mer saker att bry sig om än att gnälla över småsaker som påverkar hästsverige. Dessutom har jag lärt mig massor av att vara funktionär på ponny-EM och internationella tävlingar. 

Vilken tävling har varit den sämsta?
Svar: Dagstorp med Helge. 

Vilken placering är du mest stolt över?
Svar: DM-guldet måste ändå ta denna. 

Vad var ditt dyraste inköp?
Svar: Latte, haha... Därefter är det min dressyrsadel, min hoppsadel och mina ridstövlar. 

Vad har du köpt mest av, alltså i kvantitet?
Svar: Alltså i enskillt antal är det nog benskydd. 

Dina tre mest använda produkter 2015?
Svar: Mina träningsstövlar, mina dyontyglar och mina handskar. 

Någon ny produkt som du börjat använda under året?
Svar: Alltså jag köpte två helt nya sadlar, av två helt nya modeller. Fick verdusskydd till Latte. Men framförallt är det Micklemtränsen. Dissade dem så hårt tills jag provade på Helge och Alaska - de är helt nya hästar! 

 
 

Vad är det högsta du tävlat under 2015?
Svar: LA dressyr, 110 hoppning och H100 fälttävlan. 

Vilken häst har du kommit närmast 2015?
Svar: Alaska.

Vad kommer du sakna från 2015?
Svar:  Ponnytävlingarna. Nu har jag gjort slut med dom för gott. 

Vilken är din snyggaste tävlingsoutfit från året?
Svar:

Dressyr: Min spookskavaj och mitt vita schabrak med blå kant. 

Banhoppning: Att jag börjat med vitt schabrak. Eller när jag har det grå, hmm också fett snyggt. Allt är snyggt. 

Terräng: Min blå från HVPolo. Omg den är perfektion. 

 

Din fulaste tävlingsloutfit?
Svar: Ursäkta va? Existerar inte. Måste jag säga en är det dressyren i Udden när jag glömde min kavaj och lånade en svart, och hade till blå hjälm till, men det fungerade likförbannat, men den var den som var minst on fleek. 

Vad är det sämsta som hänt under året?

Svar: Att jag växt ur Alaska. 

Årets bästa ryttare?
Svar: ALLA som kämpar med dessa dryga jäkla ponnys som envisas med att stanna ut sig hela tiden? Hur orkar ni? Ni ska ha en stor eloge, jag hade gett upp efter två tävlingar. 

Har du lärt känna några nya människor?
Svar: Ja, det är jättekul! 

Är det någon tävlingstabbe som du minns?
Svar: Haha när jag skulle tävla dressyr i Ronneby på Helge. Red fel två gånger. Den kan jag dock skratta åt nu. 

 
 

Vem har du kunnat ringa till när du behövt prata och få tips och råd under året?
Svar: Hmm, har inte haft det behovet.

Vad har du för mål med vardera häst 2016?
Svar: Helge ska kvalas klart 1* och debutera, Latte ska jag lära känna till max och samla erfarenhet i H100 och se om vi hinner kvala och ev debutera 1*, vem vet? I hoppningen är det stabila 110 för båda som gäller, och i dressyren är det LA med Latte. 

Vad är ditt mål som ryttare 2016?
Svar: Fortsätta vara en bra förebild och en positiv energi. Hjälpa till med att vara TR-kunnig för de som missar något, fortsätta med att fint påpeka om någon glömt något, förhoppningsvis kunna hjälpa någon ny på sin första fälttävlanstävling, vara där och kunna hejja lite extra. Vara den pigga glada och positiva ryttaren som enbart ser sina konkurenter de minuterna man är inne på banan. 

Hur kommer ditt häst-år se ut 2016?
Svar: Framförallt ska det förhoppningsvis spenderas på fälttävlansbanorna, men denna gången enbart på storhästtävlingarna. Mycket träningar och många timmar i sadlen. 

Vad kan du lova dig själv inför 2016?

Va den Simone du kommer kunna vara stolt över i framtiden. Jag ska inte låta någon påverka mig i mina beslut och jag ska leva life. 

 
 

Så sjukt nani

Blodsockerfallen har toppat dagen. Har på riktigt varit fullt ös medvetslös sen halv tio i morse. Vi gjorde klart det absolut sista av mellandagsrean och jag är mer än nöjd! 
 
Ska fota det mesta och visa, är sjukt sugen på att få till en plåtning med lite av alla nya grejer. Eller iallafall med min nya stickade tröja, oh god, ni kommer älska den! 
 
Nyår imorgon, känslor inför det? Försöker fixa upp det sista då min förstaplan sprack, och nu min andraplan med. Slutar det med att jag kommer vara i stallet är det också okej iofs, men man skulle velat vara iväg. Men med tanke på hur jag mått de senaste dagarna, och mår idag - så känner jag mest att min hjärna är kaos. Jag är den sista som borde planera saker haha... 
 
Red inte hästarna idag. Kommer spara allt det till imorgon fm. Kommer troligtvis checka ut nu, är sjukt trött och ska bara äta innan jag däckar. Haha, the fancy life of Simone Andersen. 
 
Sommarkänslan på topp, ta mig tillbaka. Eller nej, ta mig frammåt. 2015 var ett skitår och nu kan jag bara blicka fram mot 2016. Imorgon är sista dagen på 2015, andas en sekund för nu går det bra.