Läs mer om Helium

 
Namn: Helium
Smeknamn (som används i bloggen): Helge, Helgis, Belgebus
Född: 2001
Mankhöjd: 175cm
E: Highlight
U: Sunlight Mint xx
Tävlat med mig: LB3 dressyr, 105 hoppning, H100 fälttävlan 
Mål för 2015: 110 hoppning, börja skaffa rutin på H100 fälttävlan.
 
Helium är inte min häst, utan han är min storasysters häst. Jag tävlar han i hoppning och fälttävlan (ej dressyr pga systerns intresse), jag rider Helium när jag får chans/möjligheten. Det blir ändå en del jag rider han på en månad. 
 
Helium är en stor valack, med ett hjärta större än någon annan häst jag någonsin kommer träffa. Helium har varit i vår familj sen september 2011, och jag gillade verkligen inte Helium i början, tyckte han var obehagligt stor, ganska jobbig och svårriden. Efter ett par hopplektioner byttes hela synen. Jag hade 12 år gammal hoppat 125cm 3e gången jag hoppade Helium. Jag insåg vilken grymt cool häst jag satt på. Jag fick hantera han lite mer, och insåg att det jag innan tyckte var drygt med Helium - är det jag älskar mest idag. 
 
Helium och jag, Hermanstorp 2014.
 
Våren 2013 började en resa. Jag har fått extremt med skit för det, men vill bevisa för alla att jag också kan. 
Jag sa orden "mamma, jag vill utbilda Helge till fälttävlanshäst" med målet klart - jag och Helge vill rida 1*. 
 
Vi tränade, och det visade sig att Helge var orädd, glad och lite galen på terrängbanan, vilket är det bästa med en fälttävlanshäst. Vi gjorde några starter på P&C och stilterränger innan vi samma år styrde bilen mot årets första fälttävlanstävling med Helium. Vi skulle till Udden, och vi hade varit där innan och tränat. Dressyren gick bra, och vi gjorde en felfri hoppning. Jag låg på placering, och 1a som DM-mästare för juniorer. Hela terrängen går fantastiskt, men på näst sista hindret får jag inte igenom halvhalten innan. Jag van vid ponny-avstånd, Helge med en galopp större än 7m/galoppsprång. Vi gjorde ett rotationsfall som turligt nog bara blev en lättare hjänskakning. 
 
Jag, fortfarande 14 år ville fortsätta kämpa, och Helge och jag åkte 6 dagar senare ner på vår andra fälttävlan i Tågarp. Jag - livrädd. Dressyren gick bra, och på banhoppningen hade vi oturligt nog en bom ner. I terrängen hade jag lånat en Airbag-väst. Terrängen var svår och stor, men vi kom igenom med endast ett stopp på vattenhindret. Lycklig. 
 
Inför 2014 gjordes en plan över hur jag ville tävla Helium i fälttävlan. Jag betslade upp till baby-pelham och vi var redo. Men - Tävlingar blev flyttade så det krockade, tävlingar blev inställda. Jag fick en hopptävling med Helium, vi nollade debuten i 1m, och debuten i 105 hade vi ett riv i omhoppningen. Vi åkte på stilterräng till Udden, vi nollade och fick 7,5p, och kom över samma hinder där vi hade roterat året innan. Vi gjorde årsdebuten i Hermanstorp, som ärligt är ett kapitel för sig. Jag mådde extremt dåligt utav nervositet, och den maxade H90 var mer som en H100. Med två stopp, en stigbygel och massa erfarenheter rikare kom  vi ändå i mål. Glad! 
Vi gjorde sen också årets sista start i Udden, och satte första kvalet till H100!
Kvalrundan, där vi satte nollan!
 
Jag tränar enbart Helium i terräng, och ibland i hoppning. Jag har liksom en "färdig" häst så jag behöver inte tänka på dressyren eller hoppningen, utan kan lägga mest fokus på att utbilda vidare han i terräng. 
 
 
I början av 2015 gjorde vi en felfri terrängrunda i H90. Sen tog vi en 4e placering i en stilterräng efter en felfri runda med 7,9 poäng, vilket gjorde att jag tävlingen efter (Udden) gick upp i en H100, Vi kom igenom en större del av banan innan vi blev uteslutna pga dålig rutin på smalhinder. Efter en H90 i Dagstorp med sämre resultat beslöt jag mig för att betsla upp mitt babypelham ännu ett snäpp med ett delta, vilket gav riktigt bra effekt. Dessvärre har det inte blivit mer tävlingar sen dess, men det är på gång till andra delen av fälttävlanssäsongen! Denna sommaren har jag fått rida Helge en betydligt större del vilket gör att vi utvecklas frammåt riktigt bra, och det är lovande inför framtiden och mina juniorår! 
 
 
 
Publicerat i Allmänt